Home » Blogg » Bra att veta om Kivik marknad

Bra att veta om Kivik marknad

  • av
Kivik marknad

Kivik marknad har en mycket lång historia och säger sig vara den största marknaden i hela Sverige. Varje år lockar den runt 100 000 besökare och tusentals handlare som säljer allt du kan tänka dig. 2021 blir en annorlunda sommar på marknaden då besökarantalet har varit tvunget att reduceras kraftigt. Trots detta håller man öppet för en mindre skara besökare.

Kivik marknads historia

Även om man inte vet helt säkert när Kivik marknad uppstod så vet man att det är en mycket gammal handelsplats. I begynnelsen tror man att den startade då Hansan etablerade sig i områden och efterfrågan på sill blev större. Sillen saltades sedan och fraktades vidare ut i Europa, kanske via Simrishamn som brukar betecknas som Österlens huvudstad. Under marknadens tidiga dar hölls den inne i Kivik men det blev för trångt efterhand som marknaden växte.

Enligt vad vi på Innovativa Blekinge erfar hamnade marknaden i Vitemölla. Efter ännu en flytt fick den sin nuvarande plats mellan Kivik och Vitemölla. Det var inte bara platsen som har ändrats utan år 1866 flyttade man marknaden från augusti till juli och har hållits öppen varje år sedan dess med undantag från krigsåren på 40-talet.

Kivik marknad – mer än bara shopping

Varje år sätts det upp en rad varitéföreställningar av olika slag på marknaden, en tradition som började redan på 1900-talet. Föreställningarna är idag en viktig del av marknaden och många kommer för att beskåda dessa ofta spexiga och publikfriande, varietéer. I anslutning till marknaden kan man även besöka ett tivoli för att uppleva kittel i magen och spänning i vardagen. Här finns allt du kan önska dig, allt ifrån radiostyrda bilar till olika typer av karuseller.

Är du mer intresserad av att strosa runt på marknaden än av att titta på föreställningar och åka karusell? Misströsta inte, det finns runt 1000-tals stånd som säljer allt ifrån godis, kläder, t-shirts, solglasögon, kortspel och en uppsjö av udda prylar. Skulle du bli hungrig så finns det matvagnar med läckerheter från hela världen att tillgå.

Boenden nära Kivik marknad

Ska du besöka Kivik marknad så är det ett hett tips att stanna några dagar extra för att uppleva vecka Österlen. Här finns det vacker natur, långa stränder och otaliga pittoreska gårdskaféer för en fika i grönskan. Självklart finns det många fina boenden, allt ifrån vandrarhem som är snälla mot plånboken till lyxigare stugor och lägenheter. Någon som passar alla helt enkelt!

Gillar du att campa finns det natursköna campingar i närheten av Kiviks marknad som är speciellt anpassade för barnfamiljer. En tips är att vara ute i god tid då de är mycket populära för sommargäster.

Etiketter: